“Ez nem hitvita” – leváltják az Androidot iPhone-ra az amerikai demokraták

Csak semmi polkorrektség – biztonsági okokra hivatkozva megtisztítja szervezetét az androidos készülékektől az Egyesült Államokban a demokrata párt.

Az Apple gyorsabban teríti a szoftverfrissítéseket, mint az újabb programverzióval gyakran hónapokat későb gyártók – indokolta a Bob Lord, Demokrata Nemzeti Bizottság információbiztonsági felelőse, hogy miért részesítik előnyben ezután a pártszervezetben az iPhone-okat. Lord az amerikai Forbesnak úgy nyilatkozott, a váltást nem csak az ő véleménye, hasonló állásponton voltak azon demokrata szervezetek képviselői is, akikkel beszélt az ügyről.

A demokrata párt a novemberben esedékes félidei választások apropóján éppen mostanság erősíti digitális védvonalait, és ennek jegyében megpróbálják száműzni az androidos készülékeket a párt körül tevékenykedők köréből.

Lord szerint nem hitvita, hogy valaki iPhone-t vagy androidos készüléket választ. Úgy véli, bizonyítékok alapján érdemes dönteni, így az Androidot sem vetik el örökre. Most viszont egyértelműen az iPhone-okat favirozálják, mert úgy gondolják, azok a biztonságosabb készülékek.

A Google egyelőre nem reagált a témában tett sajtómegkeresésre. Az Android operációs rendszer gondozó vállalat rendszeresen ad ki kisebb biztonsági csomagokat és nagyobb szoftverfrissítéseket is. Ám az Android rendszer sajátossága miatt az egyes készülékgyártók maguk döntik el, hogy mikor teszik elérhetővé a felhasználóknak a frissítéseket. Némelyik vállalat arra már figyel, hogy legalább a csúcsktegóriás eszközeik néhány havonta megkapják a legfontosabb biztonsági elemeket. Ám a friss Android-verzió érkezése sok esetben hónapokat vesz igénybe. Illetve rengeteg olyan készülék van, amelyre néhány hónap után után már egyáltalán nem érkeznek frissítések. Egy két éve kiadott modell esetében pedig már igazi kuriózum, ha új Android-verzió érkezik egy telefonra.

Az Apple ezzel szemben közvetlenül teríti a frissítőcsomagokat az iPhone-okra, a pakkok a kiadás napján elérhetővé válnak minden kompatibilis készülékkel rendelkező felhasználó számára. Ráadásul a vállalat a régi készülékekre is kiadja saját operációs rendszere újabb verzióit. Például a hétfőn megjelent iOS 12 még a 2013-ban megjelent iPhone 5S-re is telepíthető – sőt, az első tesztek szerint még gyorsabb is lesz tőle a készülék.

Az iOS 12 részesedése a Mixpanel elemzőcég adatai szerint már négy nap után meghaladta a 15 százalékot. A Google publikus adatai alapján ezt az Android éppen 13 hónappal ezelőtt kiadott 8.0 Oreo verziója még mindig nem érte el. Azóta pedig már újabb Android is van piacon: az augusztus 6-án elérhetővé tett 9.0 Pie részesedése jelenleg lényegében mérhetetlen, az androidosok kevesebb mint 0,1 százaléka használhatja.

forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Solve : *
26 + 23 =