Nem minden iPhone X egyenlő, főleg az európai verzió nem

A legfrissebb tesztelések kimutatták, hogy többek között az Európának szánt iPhone X modellekbe is némileg gyengébb hálózati modem került. Ez már a tavalyi iPhone 7 esetében is így volt, és valószínűleg csak a jövőre érkező új modelleknél oldódhat meg a probléma.

Az Apple már évek óta a Qualcommtól vásárolja telefonjaiba a hálózati modemet. Ennek funkcióját a neve viszonylag jól leírja: ezzel tudnak kapcsolódni a telefonok a szolgáltatók mobilhálózataihoz, és ettől is függ, hogy milyen gyors letöltési sebességre számíthatunk, vagy hogy egy gyengébb lefedettségű területen milyen hamar veszti el a jelet a készülékünk.

Forrás: apple

A probléma, hogy az Apple és a Qualcomm egy ideje már nincsenek jóban. Az előbbi szerint az utóbbi túl sokat kér a licenceiért, az utóbbi szerint pedig az előbbi nem tisztességésen üzletel, ráadásul még üzleti titkokat is kiszivárogtatott az Intelnek. Mert hogy az Intel alaposan belehúzott a hálózati modemek fejlesztésébe, így a tavalyi iPhone 7-től kezdve az Apple már tőlük is vásárol ilyen részegységeket.

Ez pedig az idei csúcsmodell, az iPhone X esetében sincs másként, amelyből összesen háromfélét készít az Apple.Ezek külsőre ugyanolyanok, és a belső felépítésük is megegyezik, azonban a használt hálózati modem már nem, ami pedig a legfrissebb tesztek szerint befolyással van a vétel erősségére és a letöltési sebességekre.

Az A1865 jelzésű modellt leginkább az Egyesült Államok legnagyobb szolgáltatóinak, a Sprintnek és a Verizonnak készítik, de ez kerül az Ausztráliába és Kínába szánt készülékekbe is, és ebben találunk Qualcomm modemet. Ezzel szemben a világ többi piacán (így nálunk is) az A1901 jelő változat kerül forgalomba az Intel modemjével, míg a harmadik, A1902-es változat külön Japánnak készül.

A témában folytatott professzionális tesztjeiről ismert Cellular Insights egymás mellé tette a Qualcomm és az Intel modemjeivel szerelt készülékeket (via PCMag), és azt találta, hogy az előbbi bizony jobban teljesít. A tesztelést egy erős, -85dBm-es jelerősség mellett kezdték, ahol még mindkét készülék 195 megabit/másodperces letöltési sebességet produkált.

Forrás: pcmag

Ahogy azonban távolodtak, és a jelerősség gyengülni kezdett, úgy mutatkozott meg a különbség a kettő között: az inteles verzió szinte azonnal, már -87dBm-nél leesett 169 megabit/másodpercre, míg ez a qualcommos modellnél csak -93dBm-nél következett be. Azonban látható, hogy a Qualcomm modemje végig jobban teljesít.

Talán még ennél is érdekesebb, hogy mi történik akkor, amikor már tényleg elkezd nagyon gyengévé válni a jel, és ahol már tényleg minden számít.Az alábbi képen látható, hogy  a tényleg nagyon gyengének számító -120dBm környékén és alatta a Qualcomm modemje átlagosan 67%-kal magasabb letöltési sebességekre képes.Ott viszont már nem volt nagy különbség, hogy melyik modem mikor dobta el a hálózatot: a Qualcommnál ez -129dBm-nél, az Intelnél pedeig -130dBm-nél követekezett be.

Forrás: pcmag

Érdekes egyébként, hogy mindkét cégtől az elérhető legújabb modemet alkalmazza az Apple. Ez a Qualcomm esetében az X16, amit idén a legtöbb csúcstelefon használ, így például a Samsung Galaxy S8, az LG V30, vagy a Google Pixel 2, és egyébként egyelőre még többet tud, mint az Intel-féle XMM7480.

Mivel az Intel modemébe még nincsenek beépítve olyan technológiák, mint a 4×4 MIMO antenna, vagy az LAA, így ezeket a lehetőségeket a Qualcomm-féle modemmel szerelt iPhone X-ekben is letiltják. Ez azt jelenti, hogy habár elméletben az utóbbi készülékek képesek lennének akár 1 gigabit/másodperces letöltségi sebességre is bizonyos LTE-hálózatokon,addig a valóságban mindkét modemmel öszerakott készülék egyformán 600 megabit/másodpercnél áll meg.

Az Intelnek tehát van még hová fejlődnie, azonban a várakozások szerint ezt jövőre az XMM7560 az új modemjével megugorja majd a cég. Ráadásul ez már támogatni fogja a Sprint és a Verizon által használt CDMA hálózatot is, így az Apple-nek elméletben többé egyáltalán nem kell majd a Qualcommra támaszkodnia. De lehet, hogy az Intelre sem sokáig, a jelenlegi pletykák szerint ugyanis az Apple egy saját modem kifejlesztésébe vágott bele.

forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Solve : *
5 + 27 =